domingo, 29 de abril de 2007

ALBA:s strategiska karaktär förstärks efter toppmöte

1439 tecken
TEGUCIGALPA / 070430 / ”Vi ratificerar idén om att ALBA:s vägledande princip är den mest breda solidaritet mellan folken, fritt från en egoistisk nationalism, inte heller en nationell restriktiv politik som förnekar målsättningen om att skapa det Stora Fosterlandet”.

Med dessa ord i den politiska slutdeklarationen, reste presidenter och utrikesministrar för fyra medlemsländer i ALBA hem till sina respektive länder i söndags. Det fjärde toppmötet för ALBA i den venezuelanska framtidsstaden Barquisimeto innebar en ny milstolpe i den latinamerikanska integrationen.

Successivt materialiseras nu innehållet i det Bolivarianska Alternativet för Amerika, ALBA. I helgen beslutades om en rad nya projekt på i stort sett alla samhällslivets områden så som utbildning, hälsovård, energi, transport och telekommunikation, bostäder, infrastruktur, nationella livsmedelsförsörjningsprogram med flera program.

Ecuador nästa medlem?

På mötet deltog för första gången representanter för Ecuadors regering. Den kvinnliga utrikesministern Maria Fernanda Espinosa uppgav att hennes regering “stöder varje initiativ till samarbete och integration mellan länderna i Latinamerika”. Hon betonade dock att ett eventuellt ecuadorianskt medlemskap i ALBA måste tas av president Correa.

ALBA:s medlemmar är Kuba, Venezuela, Nicaragua och Bolivia. På mötet deltog inbjudna regeringsrepresentanter för Haiti, Dominica, San Vicente & Granadinas, Uruguay och Ecuador.

Dick Emanuelsson

Bildtext:

Representanter för tio regeringar, fyra medlemsländer och sex aspiranter, bland dem Ecuadors utrikesminister Maria Fernanda Espinosa, samlades den 28-29 april, 2007 i den venezuelanska staden Barquisimeto för att dryfta frågor som TCP, Folkens Handelsavtal som svar på det nyliberala TCL. FOTO: PRESIDENCIA MIRAFLORES.

KOMMENTAR ECUADOR: Kampen om statsmakten fortsätter

3480 tecken
TEGUCIGALPA / 070430 / Först avsatte högermajoriteten, bestående av 57 kongressledamöter, ordföranden i landets valkommission. Därefter avsattes de 57 av Valdomstolen, med motiveringen att de obstruerade beslutet om att folkomrösta om en ny författning i landet genom att avsätta valkommissionens ordförande.

Men folkomröstningen gick inte att stoppa och resultatet var glasklart: högern, den gamla politiska och ekonomiska eliten i Ecuador hade bokstavligen massakrerats. Nejsidan fick bara 12 procent medan president Rafael Correa och hela den folkrörelse som hade kampanjerat för en ny grundlag fick nästan 82 procent.

Men ett lik är inte alltid dött även om det ser ut att var dött. Kampen om den ecuadorianska statsapparaten har knappt börjat. Likheterna från erfarenheterna från Venezuela och nu också Bolivia är slående; de privilegierade klasserna gör förtvivlat motstånd mot allt som är nytt och som hotar deras privilegier. Festen i Ecuador över resultatet hade därför knappt börjat förrän den gamla partimaktens oligarker började att konspirera genom att dra i sina trådar som återstår inom statsapparaten, och de är fortfarande många och ska inte på något sätt underskattas.

Återinsattes

Författningsdomstolen förklarade den 24 april att Valdomstolens beslut att suspendera de 57 kongressledamöterna inte följde konstitutionen. De 57 återinsattes på sina platser med röstsiffrorna 7-2. Det visar det politiska styrkeförhållandena till förmån för den gamla eliten i en rättsinstans som utåt sett ska stå ”neutral”, vilket alla vet är en politisk illusion.

Reaktionen lät inte vänta på sig och det dröjde bara en halvtimme innan tusentals quitobor strömmade till och tog över domstolens lokaler. Polisen anlände men kastade dock inte ut de uppretade demonstranterna utan eskorterade och de vettskrämda domstolsledamöterna ut i säkerhet.

President Correa sammanfattade den till synes dramatiska situationen lugnt med orden att vad vi åser är ett politiskt hyckleri av ett antal personer från den döende korrumperade partibyråkratin. Samtidigt ansökte den kvinnliga åklagaren Elsa Moreno om tillstånd för en arresteringsorder över 24 av de 57 kongressledamöterna, en ansökan som hälsades med ovation i Ecuador.

Exil på USA-ambassaden och i Bogota

Arresteringsordern, som aldrig utfärdades av domaren Elsa Sanchez, gav dock de 24 stora skälvan. Tio av de 24 tog sig omedelbart in på USA-ambassaden och begärde ansökningsblanketterna för politisk asyl. Nästan lika många flög till Colombia medan andra flög till Peru, som styrs av den USA-vänlige Alan Garcia. Aktionen var även avsedd att framställa Ecuador på väg mot anarki och totalitär diktatur, ledd av Correa som utpekas som en ”kommunistisk diktator i händerna på Fidel Castro och Hugo Chavez”. Correa sa småskrattande med sarkasm i rösten att kongressledamöterna kan återvända till Ecuador utan problem. Samtidigt offentliggjorde han att valen till den konstituerande församlingen ska hållas i september och i oktober ska de valda deputerade inleda sitt arbete med en ny grundlag.

ALBA nästa?

Den politiska radikaliseringen ser alltså inte ut att kunna stoppas. Rafael Correas popularitet stiger också efter varje utspel som den allt mer deprimerade oppositionen genomför. 70-75 procent stöder den unge vänsterekonomen.

I helgen deltog Correas utrikesminister María Fernanda Espinosa som observatör på presidentmötet i Venezuela för ALBA:s medlemsländer. Den konservativa ecuadorianska tidningen El Comercio konstaterade torrt att ”den ecuadorianska regeringen lät sig absorberas från och med igår av det Bolivarianska Alternativet för Amerika (ALBA)”.

Dick Emanuelsson