lunes, 7 de mayo de 2007

Strejk i Argentina och arbetare skjutna i Chile

862 tecken
TEGUCIGALPA / 070507 / I torsdags förra veckan inleddes en total strejk vid Argentinas olje- och gaskällor. Det är landets fackförbund FASPyGP som kräver högre löner och som utlyste strejken efter att förhandlingarna med motparten hade gått i stå.

I Chile sköts Rodrigo Alexis Cisternas, 26, ihjäl av 300 utkommenderade karabinjärer. De försökte slå ned en strejk utlyst av Chiles Skogsarbetarförbund CNTFC. Fyra tusen medlemmar som arbetar på företaget Empresa Bosques Arauco i staden Concepcion attackerades av karabinjärernas bara några minuter efter att arbetarna hade avvisat företagets förhandlingsbud.

– Cisternas sköts ihjäl av kulsprutekärve, uppgav förbundets generalsekreterare Sergio Gatica till den lokala dagstidningen Crónica de Concepción.

Tre andra arbetare skadades och sex andra greps av karabinjärerna.

Dick Emanuelsson

Gruvstrejk i Peru till paus

930 tecken
TEGUCIGALPA / 070507 / Gruvstrejken som tiotusentals arbetare inledde den 20 april gick till paus i måndags. Då hade regeringen presenterat ett förslag till uppgörelse som Gruv- och Metallarbetarfacket FTMMSP kan komma att godta. Det meddelade förbundets ordförande Luis Castillo till den lokala pressen.

Strejken är inte i första hand en ekonomisk fråga utan handlar om ett stopp för outsorcingen inom Perus gruvsektor som sysselsätter närmare 100 000 arbetare. Rätt till en pension, försvar av arbetstidslagen och arbetarskydd har varit fackliga krav i förhandlingarna.

Den kvinnliga arbetsmarknadsministern Susana Pinilla uppmanade gruvbolagens ägare att respektera facket och de anställda och underströk den ekonomiska betydelsen som gruvsektorn utgör landets ekonomi.

Det är främst de multinationella gruvbolagen men även det kinesiska stålverket Shougang som är i skottgluggen för arbetarnas protester.

Dick Emanuelsson

Venezuela tar kontroll över gas- och oljefälten

1636 tecken
TEGUCIGALPA / 070507 / På 1 maj tog Revolutionen kontroll över världens största gas och oljereserver.

– Välkommen till det nya PDVSA, här inleds den verkliga oljenationaliseringen, sa Venezuelas energiminister Rafael Ramirez klockan 24.00, natten mellan 30 april och 1 maj framför tusentals arbetare och operatörer som bytte ut sina gamla blå hjälmar mot röda, en symbolisk politisk akt som illustrerar vem som styr i dagens Venezuela.

En spik slogs i kistorna för flera transnationella bolag som under decennier hade grävt det svarta guldet direkt från gas- och oljekällorna. En (1) procent i skatt betalade de för den venezuelanska nationens främsta naturresurs. Chavez har höjt skatteuttaget till 16 respektive 19 procent men tog den 1 maj definitiv kontroll över regionen kring Orinocofloden.

Över oljecisternerna hängdes Venezuelas flagga. President Hugo Chavez talade inför tiotusentals arbetare i staden José där den tunga oljan som tas upp ur oljefälten raffineras. PDVSA kontrollerar nu 60 procent av aktionerna i fyra samägda företag med franska Total, norska Statoil eller Sincor som det heter i Venezuela, Condeeleza Rices gamla företag Chevron Texaco, Exxon Mobil och tyska Veba Oel.

State Departements presstalesman var bitsk i sin kommentar:

– Det venezuelanska folket är dessvärre offer för allt det här, sa Sean McCormack som också surmulet kommenterade Venezuelas beslut att lämna IMF och Världsbanken.

Bolivia i samma spår

I söndags meddelade Bolivias president Evo Morales att regeringen tar kontroll över all export och kommersialisering av råolja och gas vilket ger fattiga Bolivia 200 000 dollar mer i statskassan per dag.

Dick Emanuelsson