lunes, 4 de mayo de 2009

“En lukrativ influensa”



<11500 tecken>

Ingen talar om 100 mexikanska barn dör dagligen på grund av det kapitalistiska systemet och CAFTA, det förödande handelsavtalet mellan Mexiko, USA och Canada

Den världsomfattande svininfluensan som startade i Mexiko i slutet av april ställer många frågor men ger få svar, menar Flammans Latinamerikareporter Dick Emanuelsson i nedanstående artikel.

TEGUCIGALPA / 090503 / När protesterna från 30.000 invånare i samhället i det lilla samhället La Gloria inte fick respons av myndigheterna, bjöd parlamentsledamoten Atanasio García Durán från vänsterpartiet PRD in pressen och visade upp vad han och befolkningen kallade för svinaktigheter som det multinationella USA-företaget Granjas Carroll var och är ansvarig för. Bilderna som togs av den av blod, exkrementer och kadaver igenväxta dammen fick magen på många av fotograferna och reportrarna att vända sig. Men fortfarande återstod det några dagar innan världen skulle drabbas av panik och hysteri när nyheten om svininfluensan blev officiell. Då hade redan 60 procent av invånarna i La Gloria lidit av respiratoriska sjukdomar. Under flera år kämpade de mot företagets utsläpp och lukter som känns på flera kilometers avstånd. I stället för att få myndigheternas stöd för sin miljökamp hade de i stället utsatts av repression och förföljelse på grund av sina anklagelser mot företaget. Detta ägs av Smithfield Foods, världens största företag för uppfödning och processering av svinproduktion, med filialer i Nordamerika, Europa och Kina.

Företagsledning i fängelse

Granjas Caroll hävdar att det inte har något med den nuvarande svinflunsan att göra, att befolkningen i La Gloria drabbades av en ”vanlig” influensa. Men företaget har ljugit tidigare och inte bara dömts till de största böternas i USA:s miljöhistoria, företagsledningen sattes också i fängelse för brottet att ha försett USA-myndigheterna med falska uppgifter på 1990-talet. I Perote har de begått samma brott, hävdar en samstämmig befolkning.

I februari i år kontaktade Bertha Crisóstomo, en chefstjänsteman på kommunen i La Gloria de sanitära myndigheterna och bad dessa om stöd eftersom dussintals familjer hade insjuknat i hög feber, stark hosta med slem och respiratoriska sjukdomar. Bonden José Manuel Hernández förlorade sin 22 månader gamla dotter. Ytterligare två barn avled och i början av april, bara några dagar innan det officiella tillkännagivandet i Mexiko om svinflunsan. La Gloria sattes i karantän av de sanitära myndigheterna som skickade dit 30 hälsobrigader för att ge sjukvård till befolkningen.

Korrumperade politiker

Granjas Caroll etablerade sig i Perote 1994. Företaget föder upp och producerar 800.000 svin per år och ger 600 mexikaner sysselsättning. Företaget har under hela sin existens fått stöd från politiker på alla nivåer trots de uppenbara miljöbrotten. Argumentet har varit att företaget har förfogat över så mycket teknologi att det är omöjligt att det kan bryta mot miljölagarna. Vad de inte sa var att de döda grisarna inte stod ut med all det penicillin som pumpades i dem för att de skulle gödas och växa snabbare, inte heller vart vattnet med all avföring och blod från grisarna skulle ta vägen. Men med spridningen av svinflunsan har politikerna fått kalla fötter och ligger i dag lågt i sitt försvar av USA-giganten. Att miljön och svinuppfödningen inte behöver se ut så här kan flera mexikanska företag i samma bransch vittna om. Ett exempel är familjen Gomez Aguayo som de senaste tio åren har fördubblat sin produktion i en miljö utan kadaver och outhärdlig lukt.

Är Granjas Caroll ansvarig för spridningen av den nu pandemiska svinflunsan? Än så länge finns det inga bevis som visar på detta även om ett fall av svinflunsan har konstaterats i samhället. Men fallet La Gloria bekräftar att de ekonomiska intressena hos dessa multinationella jättar står över folkens.

Rekombination av virus

Den mexikanska dagstidningen La Jornada har beskrivit och kritiserat den mexikanska regeringen i en rad artiklar. Journalisten Silvia Ribeiro skriver i en artikel med rubriken ”Epidemia de lucro” [1], en lukrativ epidemi, att svinflunsan inte är ett isolerat fenomen utan ”utgör en del av den allmänna krisen som har sina rötter i ett industriellt system av uppfödning av djur som domineras av de transnationella bolagen”. Granjas Carroll är ett sådant exempel, menar Ribeiro.

År 2008 slog den så kallade PEW-kommissionen (Pew Commission on Industrial Farm Animal Production) fast att förhållandena för uppfödning och inspärrning av djur i industriproduktion, framför allt vad gäller svin, skapar en perfekt miljö för en rekombination (inom genetik-skapande av genkombinationer) av virus av olika rötter. Kommissionen nämner dessutom faran av en rekombination av virus och förgiftning av vattendrag kan medföra att viruset via luften själv kan nå avlägsna samhällen utan en direkt kontakt. La Gloria kan därför inte exkluderas som smittokalla. Silvia Ribeiro konstaterar också att det är de transnationella bolagen inom bioteknologi och läkemedel som tjänar på dessa epidemier. ”Regeringen (i Mexiko) informerade om att den förfogar över en miljon ampuller mot svinflunsan men den informerade inte om kostnaden”, skriver Ribeiro.

Ökade aktievärden


Den enda vaccin som för närvarande existerar mot influensor är patenterade av två transnationella läkemedelsbolag; GlaxoSmithKline som säljer Relenza och Gilead Sciences som via företaget Roche säljer Tamiflu. Glaxo och Roche är det näst största respektive fjärde största läkemedelsföretagen i världen. När nyheten om den nya epidemin blev officiell ökade aktievärdet för Gilead med tre procent, Roche fyra och Glaxo sex procent. ”Och det är bara en början”, menar Ribeiro.

Ett annat företag i om branschen som den mexikanske reportern nämner är Baxter. Detta ansökte om att få virusrötter från den nya influensan och säger att det kan få fram ett nytt virus på 14 veckor. Men det är också ett tvivelaktigt företag för i februari i år ”råkade” det ut för en olycka i Österrike där virus kom ut i luften. Enligt företaget var det en “mänsklig faktor och problem i processen” som orsakade virusutsläppet. Men det vägrade att uppge detaljer ”för det skulle innebära att patenterade processer skulle offentliggöras”.

För Silvia Ribeiro står det klart att världen inte bara tvingas göra motstånd mot en världsomfattande influensa, även det kapitalistiska egenintresset är en fiende.

En julklapp i rätt tid?

En gemensam tråd i den senaste influensan är att alla andra problem i världen har arkiverats som en konsekvens av den världsomfattande hysterin, skriver Vicky Peláez i New York-tidningen El Diario och sammanfattar med att “rädslan är starkare än vapnen”.

”Vilken möjlighet för Felipe Calderón (Mexikos president) att den påstådda svinflunsan har kommit nu, just nu när folket i Mexiko förberedde sig för omfattande protester på 1 maj, mot den omänskliga outhärdliga nyliberalismen. Men regeringen utfärdade ett sanitärt nationellt undantagstillstånd”! Alla skolor och universitet är stängda fram till 6 maj. En panik bryter fram, ingen talar om den ekonomiska krisen, de fallande oljepriserna som drabbar Mexiko skoningslöst, minskningen av BNP:n med fyra procent, den högsta i Latinamerika, en konsekvens av CAFTA, Mexikos handelsavtal med USA och Canada. ”Att finna ett virus är viktigare än att stoppa knarkmaffian och dess 100.000 professionella mördare”, skriver Palaez.

100 mexikanska barn dör dagligen

Paniken tystar faktumet att 100 mexikanska barn dör dagligen på grund av undernäring, hosta och diarré. Eller att 50 av 105 miljoner mexikaner går hungriga och överlever i misär utan att kunna ge sina barn en riktig frukost, skriver den mexikanska journalisten från ett USA, där jakten nu intensifieras på papperslösa mexikaner. Nu är det inte bara den ekonomiska depressionen som sätter immigranterna i blickljuset, nu anklagas de av vissa reaktionära grupper i USA för att ”dra hit pesten”.

Det är också märkligt att regeringar och medier har skapat en närmast hysteri när omfattningen av viruset spridning är relativ begränsat. I USA är det också få av de registrerat sjuka som är intagna på sjukhus, säger den välkände universitetsprofessorn James Petras. ”Det är sjuka människor som får en slags behandling, men inget mer. Men mediekampanjen har orsakat en panik eller en allmän rädsla”, säger Petras [2] till radiostationen CX36 i Montevideo, Uruguay. Han tror att detta kan utnyttjas mot immigranterna som till 70 procent är från Mexiko.

– Detta händer när folk börjar ifrågasätta regeringens inkompetens att konfrontera de verkliga ekonomiska problemen, en enorm rädsla skapas och detta skapar en allmän känsla av hopplöshet mot något mycket allvarligt. Därför kan vi inte utesluta att läkemedelsbolagen, med alla läkemedel de förfogar över, kan vara de som främst tjänar på detta internationella larm, sammanfattar Petras.

Aktieägaren Donald Rumsfeld

Den chilenske grävarjournalisten Ernesto Carmona är inne på samma spår när Flamman intervjuar honom:

– Antivirusmedlet Tamiflu togs fram i ett laboratorium hos företaget Gilead Sciences Inc. där styrelseordföranden (3 december 1997-2001) hette Donald Rumsfeld, före detta försvarsminister och chef för Pentagon i Bushregeringen. Senare sålde Gilead Sciences Inc. rättigheterna till Tamiflu till Roche. Tamiflu rekommenderas av WHO och är i dag ett av få effektiva läkemedel mot den muterade svinflunsan H1N1. Rumsfeld är en av de största aktieägarna i det företag som i allians med Roche nu kan tjäna storkovan, menar Carmona.

Den chilenske grävarjournalisten Ernesto Carmona är inne på samma spår när Flamman intervjuar honom:

– Antivirusmedlet Tamiflu togs fram i ett laboratorium hos företaget Gilead Sciences Inc. där styrelseordföranden (3 december 1997-2001) hette Donald Rumsfeld, före detta försvarsminister och chef för Pentagon i Bushregeringen. Senare sålde Gilead Sciences Inc. rättigheterna till Tamiflu till Roche. Tamiflu rekommenderas av WHO och är i dag ett av få effektiva läkemedel mot den muterade svinflunsan H1N1. Rumsfeld är en av de största aktieägarna i det företag som i allians med Roche nu kan tjäna storkovan, menar Carmona.

Inga sjuka grisar

Han menar att en berättigad fråga kan vara om Rumsfield eller någon liknande person kan vara inblandad i spridandet av detta virus, ”för fram tills idag har ingen sjuk gris påträffats någonstans i världen”.

– Mutationen av detta virus kan ha utförts i ett laboratorium. Det handlar om en form av ett virus aldrig tidigare upptäckt som kombinerar virus från svin, fågel och människa, en interkontinental kombination av virus från Nordamerika, Europa och Asien, uppgav representanter för CDC (Centers for Disease Control and Prevention) [3], till nyhetsbyrån AP. Verkligheten är att detta nya virus inte angriper grisar utan människor.

I dag inköper alla länder i världen läkemedlet Tamiflu. Hittills har Pentagon, från att Rumsfield tog över 2001, varit storkonsumenten Nr. 1 eftersom USA-trupperna tar det obligatoriskt.

Få dödsfall

Men antalet dödsfall som härrör från det nya viruset är fortfarande under det antal normala dödsfall som orsakas av förkylningar och vanlig influensa. WHO utfärdade ändå dekretet i slutet av april att höja risknivån på epidemin till Nivå 5 av 6. Men varför rekommenderar inte WHO samtidigt regeringarna att ställa in alla flygningar och resor till Mexiko? frågar sig Carmona.

Kuba, som är ett land med en stor kunskap i både medicin som internationell erfarenhet inom läkarvetenskapen, har ställt in sina flygningar till Mexiko. Varför? undrar Carmona, vilken är den verkliga dimensionen och ursprung på denna av medierna uppblåsta epidemi?

Dick Emanuelsson